Zingeving

Scouts

Al doende leren kinderen en jongeren in scouting plezier maken, genieten, zichzelf kennen en aanvaarden. De eerste keer je eigen potje koken op kamp levert rauwe patatjes op, maar een paar jaar later ben je de chef-kok tijdens de kookwedstrijd. En wie echt niet van koken houdt, blinkt ondertussen uit in vuur maken, nieuwe tafelliederen verzinnen of prachtige tafelversiering maken.

Scouts en gidsen worden uitgedaagd om nieuwe dingen uit te proberen en problemen vindingrijk aan te pakken. Zo leren ze doorzetten en 'hun plan te trekken' en ontdekken ze wat ze graag en goed doen en wat juist niet. Iedereen krijgt zo de kans om zijn mogelijkheden te ontplooien op het moment dat hij er klaar voor is. Hoewel elk individu belangrijk is, haalt scouting zijn grootste kracht uit het spelen en leven in groep. Van bij de kapoenen krijgen scouts en gidsen kleine en grote verantwoordelijkheden. Door samen af te wassen en hout te sprokkelen, leren ze zich in te zetten en daarin vol te houden, ook als het wat minder leuk is.

Scouts en gidsen leren om hun zegje te doen en op te komen voor wie ze zijn en wat ze willen. Kapoenen twijfelen tussen 'Dikke Bertha' of 'tikkertje' spelen en givers maken ruzie over een toneelstuk of een tentoonstelling in elkaar boksen. Maar altijd is het een oefening in wederzijds respect en in de rijkdom van verschillen. Dat is meteen de kortste definitie van een groep: naast het ik staat een ander. Door samen op pad te gaan, krijg je een spiegel voorgehouden. En wat je daarin ziet kan je ijdelheid strelen of je zere tenen bezorgen, maar het is altijd leerrijk. Je leert je eigen belangen al eens opzij te zetten voor het belang van de groep.

Leiding

Scoutsleider zijn betekent een vrijwillig engagement tonen om jeugd samen te brengen. Ondanks onze opvallend diverterende functie, streven wij er ook naar om educatief te zijn, op een niet-schoolse manier. Zo bieden wij jongeren de kans om spelenderwijs zelfstandig te worden (denk dan aan de twee- en driedaagse, op kamp je eigen eten bereiden, ...), leren we hen te functioneren in groep en trachten we hen een sociaal gemotiveerde visie mee te geven. Onze werking draait om engagement: zowel van leiding naar leden als andersom. Als vrijwilliger hebben wij rechten en plichten, waarover u alles leest in de nota van de Verbondscommissaris (= het Statuut van de Vrijwilliger) die u op volgend adres kan terugvinden: http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/files/gestructureerd/publicaties/2009-spelregels-en-statuten.pdf

Scouts en Gidsen Vlaanderen (de overkoepelende organisatie voor alle Vlaamse scoutsgroepen) biedt ons een jaarlijkse vorming aan, in de vorm van de Herfstontmoeting, een weekend waarin leiding van heel Vlaanderen samen komt om workshops te volgens (zoals Hoe om te gaan met overlijden?, Hoe pak je het best pestgedrag aan? Wat zijn typische welpenthema's?). Je kind is dus in veilige handen.